Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2009 20:50 - ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В ЕПИДЕМИЯ ОТ СПЕКУЛАЦИИ
Автор: drdoolittle Категория: Други   
Прочетен: 1235 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 11.06.2009 21:02


Един политик призоваваше да се затворят фабриките за илюзии. Вместо това  социалистическите фабрики за илюзии прераснаха в мощен промишлен комплекс за демагогия.


1. Спекулацията ‘безплатно здравеопазване’

Една от най-експлоатираните тези. Всеки който ползва нещо безплатно трябва да е наясно че то е платено от някой друг.  Всеки който пита ‘ Не е ли безплатно? ‘ всъщност пита :’ Няма ли някой който да плати вместо мен ?  ‘

Никога здравеопазването не е било безплатно (включително при т.н. социализъм).  Винаги някой, най-често данъкоплатеца е плащал и плаща тези разходи (като удръжки ,данъци и т.н.) , а медицинския персонал пък винаги е дотирал с незаплатения си труд - практика продължаваща и днес в България.  

 

2. Спекулацията ‘ равни права в здравеопазването за всички’

Създадения двоен стандарт в българското здравеопазване опровергава такива лицемерни постановки. От една страна здравеопазване тип Правителствена Болница за парламентарните и партийни плужеци, от друга страна комуналното здравеопазване за ‘всички останали’ (израза всички останали е от едно показателно нагло обръщение към избирателите на другаря Сергей). Едното е без ограничения и без чакане другото е основано на лимити и опашки пред кабинетите. Илюзия е да се мисли че хора обслужвани по категория А  ще мислят за здравеопазването на хора от категория Б. Нищо, че американския президент се преглежда и  лекува в обикновена военноморска болница. Всъщност партийните привилегии са още един белег за несъстоялата се декомунизация у нас.


3. Спекулацията ‘ не са извършени реформи или те са незавършени"

Истината е, че другарите от партията на червените тикви въобще не ги интересува здравеопазването, защото там има само неприемливи за тях разходи, а населението им е необходимо само когато се провеждат избори. Здравната им стратегия се свежда до това да се намери точката на замръзване , при която, с колкото може по-малко средства да има контролируемо и не нарастващо недоволство от страна на пациентите и лекарите.

Обикновено под успешна здравна реформа се разбира отговорност на лекарите като в европейска държава, но при нива на заплащане като  при другаря Ким Чен Ир в Северна Корея .


4. Спекулацията ‘партийна национална програма за здравеопазване’

Няма политическа партия която да няма написана (ако не и няколко) програми за развитие на здравеопазването. Тоалетна хартия в партийните централи може и да няма , но в някое чекмедже в някоя червена папка прашясва  въпросното последно съчинение писано на няколко ракии  с познания от списание Здраве , тезисите на другаря Живков за половото възпитание и вижданията на другаря Семашко.   Най-често има вид на салата от клишета с преобладаващ брой думи като ‘профилактика’, ‘издигане’, ‘все по-нататъшно’ ‘подобряване’, ‘трябва’  и др.  Скелета на този писмен труд се състои от  широк кръг празни пожелания, лицемерна загриженост, пропагандни лозунги , псевдоанализи обобщени в откровени лъжливи обещания . Ще я познаете лесно, защото 100%  не са посочени източници на финансиране . Съответно и за това никога не се сбъдват. Не че писалите я са имали намерение нещата да се сбъднат.  


5. Спекулацията  ‘държавата’ 

Много хора не се научиха да не се употребява думата държава за щяло и нещяло. Държава сме всички ние. Никъде по чуждите медии не се употребява "държава" когато се говори за управление. Да сте чували в CNN да казват "the state" ?. Не, говори се за "правителство" и "общини" . Това са субектите на управление, никой друг. А у нас "държавата направи това" , "държавата не направи онова".  Какво е това същество "държавата" всъщност?  Зад "държавата" стои цялата безотговорност на отделния чиновник, единствено чакащ да му мине работното време. Когато някъде не вървят нещата включително в здравеопазването лесно се скриват зад "държавата", отговорността се размива тотално и никой не дължи обяснение на данъкоплатеца.


6. Спекулацията НЗОК и евтината имитация на здравно осигуряване

През изминалите години се видя ,че  НЗОК  е една правителствена финансова пирамида създадена по модела на НОИ събираща средства срещу които не се осигурява нищо. Още със създаването си тя имаше ролята на  резервна гума на комунистическите и пара комунистическите правителства с една задача - спасяване на бюджета на правителството при неблагоприятни ситуации, натрупвайки баснословен резерв. Превърна се в  бездънна каца в която наивния данъкоплатец налива трудно изкараните си пари, надявайки се на модерно здравеопазване, докато парите отидоха за създаване и издръжка на една излишна бюрократична прослойка добре отглеждана в климатизираните им офиси. Какви са белезите на пирамидалната структура:

Обещават ви се здравни услуги които всъщност не са платени по никакъв начин на изпълнителите. НЗОК не заплаща домашни посещения, прегледи в извънработно време, множество манипулации, изследвания, попълване на здравни документи.

НЗОК всъщност е чек без покритие, ‘златна монета’ отлята от месинг, ‘диамант ‘направен от бутилково стъкло, Москвич с емблема отпред на Мерцедес , да продължим ли със сравненията. Въпреки всичко продължава спекулацията ‘Вие си плащате здравните вноски и всичко е осигурено’. Нищо не е осигурено дами и господа.  Дори историите на барон фон Мюнхаузен са по достоверни от обещанията шумно декламирани от съветския мегафон на НЗОК.

Цялата ‘осигурена’ здравна дейност се подчинява на лимити за клинични ,образни и високоспециализирани изследвания и консултации без оглед за медицинските мотиви налагащи тяхното провеждане. В НЗОК ги интересува не крайния резултат от едно лечение , а само и единствено да няма разход на средства не заложен в бюджета.

Затова и профилактиката е мръсна дума за българската имитация на здравно осигуряване ,защото е свързана с много разходи, а обикновено в бюджета на НЗОК планират средства за едва половината от необходимия контингент осигурени лица подлежащи на профилактичен преглед. А няма уважаваща се здравно-осигурителна институция по света която да не държи на тези прегледи, защото най-малкото това спестява огромни разходи на самия здравен застраховател, на данъкоплатците и обществото като цяло.

Финансовото управление на тази институция (НЗОК) се свежда до разпределение на Х лева на Y изпълнители - колкото стигнат и каквото излезе. От там се получава един преглед на бебе да струва 5.50лв на месец, когато фризьорка взима 7лева за подстригване.

Самите изпълнители (здравни заведения) са принудени да изпълняват социална дейност работейки под минимума за оцеляване на което и да е здравно заведение.  Покриват единствено текущи разходи за сметка на неизплатени или изплащани мизерни заплати. Нямат шанс и да се освободят от неизгодните договори с НЗОК, доколкото няма остойностени реално медицински услуги и реален пазар, а воденицата се върти от тезата за ‘безплатното здравеопазване’.

На парламентарно ниво (те нивото на  Парламентарния Бюфет) пък продължава спекулацията  ‘% за здравно осигуряване’. Никой не коментира че едно са 8% събирани върху 300-400 лева, друго е 8-12% , но събирани върху 3000 евро в нормалните европейски страни. През изминалите години нито една партия не пожела да каже на народа ,че пари няма и е необходимо официално доплащане за да се знае за какво се плаща и да няма даване на пари под масата. На всички партии им харесваше да има пълно затъмнение за да насочват гнева на пациентите към лекарите и по този начин да остават "чисти" , да прикриват отговорността си с обяснения за корупция - система която съзнателно сами са създали с унизително заплащане на медицинския персонал. Здравеопазването в пост- и пара-комунистическите общества продължава да се развива на принципа  медицинския персонал плаща и движи  реформите с робски  труд. От него само се изисква и от него никой не е доволен. И сега като прочетете предизборните програми в частта за здравеопазване (ако въобще фигурира) нищо не се е променило.

 

Рано или късно обаче висшия пилотаж в демагогията накрая завършва както в авиационно шоу със смърт на пилота и част от  публиката....


image

 

 

 

 

 



Тагове:   мз,   митове,   НЗОК,   реформа,


Гласувай:
0



1. veselaj - Само едно си пропуснал, че когато ...
14.06.2009 06:34
Само едно си пропуснал, че когато ползваме нещо "безплатно" всъщност го плащаме многократно по-скъпо. Поздравления за постинга!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drdoolittle
Категория: Други
Прочетен: 395216
Постинги: 7
Коментари: 17
Гласове: 48
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930